Șefii și angajații Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) primesc anual 16 salarii, după ce instituția a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii lunare, și câte unul suplimentar de Crăciun, unul pentru vacanță, altul de ziua ASF și unul ca bonus de performanță, conform contractului colectiv de muncă, citat de Economedia.ro.
Informația vine în contextul în care ASF a păstorit în ultimii doi ani falimentele Euroins și City Insurance, lideri de piață pe sectorul polițelor auto obligatorii (RCA), iar prețurile acestora au crescut masiv. Guvernul a plafonat prețul polițelor RCA în primăvară, iar recent a decis prelungirea termenului de plafonare până la finalul anului.
Proces în instanță
Contractul colectiv a fost obținut de către Claudiu Năsui, deputat USR, în urma unui proces cu ASF. „Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată. Și-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an”, a scris Năsui, pe pagina sa de Facebook. Conducerea ASF a încasat 1,5 milioane de euro în 2022. Acesta scrie că, în 2022, consiliul ASF, format din nouă persoane, a primit în total 1,5 milioane de euro, iar președintele Nicu Marcu a avut venituri de 25.000 de euro brut pe lună.
„Iată salariile consiliului pe care și le secretiza ASF. În total, peste 1.5 milioane de euro doar în 2022 pentru cei 9 care conduc ASF. Fără să punem la socoteală «mărunțișul» din decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe. «Numărul unu» este probabil domnul președinte Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 euro brut. Totul din banii dumneavoastră. După un an jumătate de procese am primit și noi cifrele. Dacă tot îi plătiți salariul, n-ar fi rău să aflați și cât este”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.
Alte beneficii
Conform Economedia, documentul mai prevede și alte beneficii pentru toți angajații ASF: pachet gratuit de servicii medicale 300 lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite” 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului vouchere de vacanță tichete de masă.
Falimente în serie pe piața RCA
Libertatea a scris în mai multe rânduri despre veniturile conducerii ASF. Instituția a fost aspru criticată în ultimii ani, după ce au intrat în faliment, rând pe rând, liderii pieței RCA: Astra Asigurări, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins. În cazul Euroins, CITR – lichidatorul judiciar al asigurătorului – spune că expunerea companiei este de un miliard de euro. Suma va fi plătită indirect de către șoferii români, prin costuri mai mari ale viitoarelor polițe.
Opoziția a criticat virulent ASF și a cerut demisia conducerii, după ce Libertatea a arătat că Euroins a trimis în Bulgaria, la compania-mamă, o sumă de 1,6 miliarde de lei, cu puțin timp înainte de ridicarea licenței. Conform surselor Libertatea, Liviu Voinea – fost ministru al bugetului și fost viceguvernator BNR – este favorit să preia conducerea ASF în noiembrie, când mandatul actualei conduceri ASF va expira.
contract ASF