Șefa ANAF Mirela Călugăreanu a fost invitată, luni seară, în emisiunea moderată de Denise Rifai, la Realitatea TV, unde a vorbit despre toleranță zero în privința evaziunii fiscale. Totul, în contextul în care este știut că, în ultimii ani, postul de televiziune a acumulat datorii uriașe la stat.
”Este IREAL! Șefa ANAF este în direct la Realitatea TV, vorbind despre toleranță ZERO în privința evaziunii fiscale! Repet, la Realitatea TV, unul dintre ”patronii” fiind condamnat definitiv pentru spălare de bani. În condițiile în care la 1 aprilie 2019 infirmă planul de reorganizare al Realitatea Media și trimite cauza la judecătorul sindic în vederea intrării în faliment, după 8 ani de insolvență! I-R-E-A-L! în condițiile în care ANAF trebuie să se ocupe de recuperarea DEBITELOR și plata creditorilor (principalul fiind ANAF). IREAL!”, a scris junalistul Radu Soviani pe Facebook.
Amintim că la 1 aprilie 2019, Cozmin Gușă, patronul Realitatea Media a anunțat că, oficial, compania a intrat în faliment, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București. Gușă anunța atunci și că postul Realitatea TV va emite pe o altă licență, Realitatea PLUS. Ulterior, la finalul lunii aprilie, cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Realitatea a fost admisă de judecătorii de la Curtea de Apel București.
Realitatea TV a încheiat anul 2018 cu datorii de 127 de milioane de lei la stat, potrivit datelor ANAF. Realitatea Media SA Bucureşti, deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru Realitatea TV şi Realitatea FM, a intrat în insolvenţă în septembrie 2011, la propria cerere.
In momentul deschiderii procedurii de insolvență, datoriile societăţii erau de puţin peste 36 milioane lei.
Astfel în cei aproape șapte ani și jumătate, de la începutul procedurii și până la sfârșitul lui 2018, datoriile Realitatea au crescut de 3,5 ori sau cu 90.952.255 lei.
În 2018, ANAF a cerut de două ori trecerea Realitatea Media la faliment, solicitările fiind respinse de două ori de către instanță.
De asemenea, pe 19 decembrie 2018, Tribunalul Bucureşti, prin judecător sindic Mariana Moncea a confirmat planul de reorganizare al debitoarei Realitatea Media SA.
Scandalul insolvenței televiziunii Realitatea TV a fost ținut mulți ani sub preș. În 2015, ANAF a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalități și nereguli în dosarul de insolvență al Realitatea Media. Reprezentanții Fiscului susțineau atunci că televiziunea „este lăsată să-și continue activitatea, acumuland datorii noi (…)”, iar șansele creditorilor de a-și recupera măcar parțial creanțele „sunt deja compromise”. Cu toate acestea, Inspecția Judiciară a apreciat la acea vreme că „nu au fost constatate indicii” referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătoarei Mariana Moncea, care a judecat cazul.
Sursa: B1TV