SĂRĂCIA, reprezintă situaţia dramatică în care o persoană ajunge atunci când nu mai poate să-şi satisfacă nevoile de bază, respectiv hrană, îmbrăcăminte și adăpost.
În general, sărăcia este de două feluri:
(1) sărăcia absolută atunci când oamenii nu pot obține resursele necesare (măsurate în termeni de calorii sau de valori nutritive), pentru a avea un nivel minim de sănătate fizică. Când vorbim despre sărăcie absolută, acest termen are aceiaşi conotaţie peste tot în lume. Aşa cum s-a demonstrat, în unele ţări, sărăcia absolută poate fi eradicată.
(2) sărăcia relativă este întâlnită atunci când o parte din oameni nu se bucură de nivelul minim de trai, definit de către un guvern, oricare, în care se încadrează cea mai mare parte a populației. Acest nivel minim de trai variază de la o țară la alta, uneori chiar între regiuni ale aceleiași țări.
Sub diverse forme, sărăcia relativă este prezentă peste tot în lume, experţii estimând că acest fenomen este în creştere şi din nefericire, în condiţiile economice mondiale ale momentului, nu poate fi eradicată.
Astăzi, mult prea mulți oameni, de toate vârstele, trăiesc în sărăcie și foarte multe familii depind doar de un singur salariu, nefiind departe de această dramatică situaţie.