Timpii lungi de aşteptare, erorile medicale şi lipsa informaţiilor privind istoricul de sănătate au determinat pacienţii să caracterizeze serviciile medicale că fiind ineficiente, nesigure şi centrate pe furnizori.
Abordarea în ceea ce priveşte îmbunătăţirea stării generale de sănătate a populaţiei trebuie regândită, mai ales în contextul unor tendinţe la nivel global care vizează responsabilizarea pacienţilor.
Deşi în trecut pacienţii erau văzuţi ca fiind beneficiari pasivi ai serviciilor medicale, asistăm la o schimbare de paradigmă pentru că aceştia au început să îşi asume un rol activ în gestionarea propriei stări de sănătate.
Aşadar, noua atitudine schimbă regulile jocului, în sistemul de sănătate, iar furnizorii de servicii medicale trebuie să se adapteze rapid noilor condiţii.
Pacienţii au devenit impacienţi!
Digitalizarea este pe buzele tuturor şi mulţi se aşteaptă ca aceasta să revoluţioneze modul în care sunt furnizate serviciile medicale.
Conform unui studiu[1] recent, aşteptările românilor cu privire la digitalizarea sistemului de sănătate sunt îndreptate către îmbunătăţirea calităţii vieţii, a calităţii interacţiunilor cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi a stării generale de sănătate.
Astfel, rezultatele ne arată indubitabil nevoia stringentă de astfel de instrumente digitale în sfera de serviciilor de sănătate.
Antreprenor cu 18 ani de experienţă în străinătate, revine în România
Mihai Drăghici este un entuziast în domeniu, un antreprenor cu 18 ani de experienţă în transformarea ideilor în realitate şi în lansarea start-up-urilor. A făcut acest lucru în SUA, Canada, Mexic, India şi România.
Fondatorul TechSource[2], reîntors de curând în ţară, propune instrumente care pot veni în întâmpinarea aşteptărilor românilor şi care ne pot face să privim cu optimism viitorul României, în această direcţie.
Platformă care permite îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale
MedicPad[3] este o platformă de e-sanatate care permite îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale şi a experienţei pacienţilor.
Cu toţii ştim că programarea la medic, completarea chestionarelor cu date personale şi actualizarea dosarelor de sănătate necesită timp. Însă, într-o lume dinamică, în continuă mişcare, avem nevoie de un sistem uşor de folosit care să integreze toate aceste opţiuni într-un singur loc, care să permită accesul, atât al pacienţilor, cât şi al medicilor şi care să ofere vizibilitate sporită şi acces rapid la informaţiile din dosarul electronic de sănătate.
Disponibil pentru download în App Store[4], MedicPad oferă în plus şi posibilitatea de raportare a efectelor adverse şi a interacţiunilor medicamentoase permiţând alerte rapide în cazul în care medicamentele prescrise recent pot da o potenţială reacţie adversă dacă ar fi administrate în combinaţie cu alte medicamente pe care pacientul le are deja în schema curentă de tratament.
HomeDoctor[5] este o platformă virtuală care dispune de o varietate de funcţii care facilitează mai bună îngrijire a pacienţilor la domiciliu, oferind personalului care desfăşoară astfel de activităţi posibilitatea de supraveghere, de la distanţă.
Prin simpla scanare a unui cod QR, personalul de specialitate poate introduce planul de îngrijire pentru ziua respectivă direct în aplicaţia disponibilă pentru download în App Store[6], permiţând astfel accesul oricărei terţe părţi, profesionişti din domeniul sănătăţii sau aparţinători, implicaţi în desfăşurarea actului de îngrijire la domiciliu, în maximă siguranţă.
Astfel de instrumente digitale aplicate în sfera de sănătate publică există în întreaga lume şi funcţionează deja cu succes în ţările dezvoltate. Prin urmare, nu ar trebui să fim surprinşi dacă şi în România, peste câţiva ani, vizita “virtuală” la doctor se va finaliza cu o reţetă primită prin intermediul aplicaţiilor mobile!
- “Drivers of Digital Health Adoption in Romania”, August 2018
- www.techsource.ro
- www.medicpad.ro
- https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=1447025085&mt=8
- www.homedoctor.ro
- https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=1448987245&mt=8