Deficitul de magneziu este frecvent întâlnit şi multifactorial. Manifestările clinice ale acestui deficit pot include: iritabilitate, anxietate, apatie, atacuri de panică, halucinaţii, insomnie, dificultăţi de concentrare, convulsii, cefalee, migrenă, atacuri de astm, inapetenţă, greţuri, vărsături, constipaţie, spasm vezical, nistagmus, fatigabilitate, tremor, crampe şi spasme musculare. Stilul de viata alert, un regim alimentar haotic şi stresul cotidian sunt factori care „mănâncă” magneziul.
Dureri în diverse zone
Durerile de cap, de stomac sau de picioare sunt printre cele mai frecvente simptome ale lipsei de magneziu din organism. Crampele musculare sau rigiditatea în zona gâtului sunt alte simptome alarmante.
Anxietate si nervozitate
Lipsa magneziului se manifestă şi la nivelul sistemului nervos central. Simptomele pot fi foarte grave atunci când şi nivelul de calciu din organism este scăzut. Anxietatea, atacurile de panică, nervozitatea şi comportamentul agitat sunt semne ale deficitului de magneziu. Lipsa magneziului din organism afectează şi sistemul nervos periferic. Acest lucru duce la amorţirea mâinilor şi picioarelor.
Palpitaţii
Sistemul cardiac este şi el afectat de lipsa magneziului din organism. Pot apărea astfel palpitaţii şi angină pectorală. Bătăile inimii devin neregulate, iar în cazuri severe simptomele sunt asemănătoare unui atac cardiac.
Schimbări de comportament
Persoanele care de obicei sunt relaxate şi încrezătoare devin tensionate, nervoase şi pesimiste. De cele mai multe ori, cei care au un nivel scăzut de magneziu în corp au o poftă nebună de ciocolată. Femeile pot experimenta schimbări ale ciclului menstrual. Atât barbaţii, cât şi femeile devin mult mai apatici, în special dacă printre simptome se întâlnesc şi atacurile de panică.
Somnolenţa şi afectarea memoriei
Alte simptome ale lipsei de magneziu din organism sunt şi somnolenţa, anorexia, apatia, confuzia, oboseala, putere de concentrare scăzută sau o memorie mai slabă. Contracţia permanentă a muşchilor, delir, amorţeală, halucinatii sau furnicături în tot corpul sunt simptome severe ale lipsei de magneziu. În aceste situaţii, persoana care experimentează astfel de simptome trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Se poate asigura necesarul zilnic de magneziu doar din aport alimentar?
În mod normal da, o dietă echilibrată, formată din alimente bogate în magneziu (legume, cereale, semințe), ar putea furniza necesarul zilnic de magneziu. Din păcate nu se întâmplă așa, pentru că agricultura modernă, prin folosirea la scară largă a pesticidelor și insecticidelor, spoliază solul de magneziu. Așa încât, plantele, cerealele și semințele nu mai au de unde să își ia cantitatea necesară de magneziu. De asemenea, prin procesul de procesare și rafinare, cerealele și semințele pierd până la 85% din cantitatea de magneziu.
Cauzele carenţei de magneziu
- Dieta bazata pe carne
Trebuie evitată carnea în exces, deoarece conţine cantităţi mari de calciu şi fosfor. Aceste minerale reduc absorţia magneziului în organism. De asemenea, produsele alimentare procesate, precum făina, orezul sau zahărul, „mănâncă” magneziul. - Cafeaua şi alcoolul
Rezerva de magneziu din organism este epuizată mai repede sub acţiunea cafelei şi a alcoolului. - Medicamentele
O altă cauză a deficitului de magneziu poate fi administrarea unor medicamente (de exemplu: estrogeni – anticoncepţionale, diuretice, antidiabetice, antituberculoase). Dacă luaţi astfel de medicamente este necesara suplimentarea aportului de magneziu. - Boli şi intervenţii chirurgicale
Deficienţa de magneziu poate fi cauzată de o serie de afecţiuni precum pancreatitele, transpiraţia excesivă sau problemele cardiace. De asemenea, afecţiunile tractului digestiv sau operatiile chirugicale pot reduce absorbţia magneziului în organism. - Stresul
Este un mare consumator de magneziu, de aceea trebuie să aveţi grijă să vă refaceţi permanent această rezervă. - Ciclul menstrual
În perioada menstruaţiei femeile pierd mult magneziu.
Mai multe informaţii despre magneziu puteţi găsi şi aici www.despremagneziu.ro
– See more at: http://www.tarancutaurbana.ro/cum-ne-dam-seama-ca-suferim-de-deficit-de-magneziu/#sthash.eaDxTH4p.dpuf