„Ierarhia nevoilor lui Maslow” reprezinta teoria motivației, care sugerează cinci nivele interdependente ale nevoilor de bază ale omului (factori motivatori). Acestea trebuie să fie satisfăcute într-o ordine strictă, începând cu nivelul cel mai scăzut. Nevoile fiziologice, cele de supraviețuire, de reproducere și de securitate, sunt nevoile fundamentale si presante, ale omului. Ele sunt urmate de nevoi sociale (dragoste și apartenenta) și de stima de sine (demnitate, respect și un statut bine definit). Nevoile finale, aflate la cel mai înalt nivel, sunt cele de împlinire și realizare. Tema de bază a teoriei arata ca oamenii, pe măsură ce isi satisfac o nevoie, imediat trec la urmatoarea.
Din treapta in treapta se ajunge la nevoile finale, de implinire si realizare, care, prin însăși natura lor poat fi pe deplin satisfăcute. Prin urmare,acestea nu generează nevoi suplimentare. Conform acestei teorii, o nevoie, odată satisfacuta, încetează să mai reprezinte un factor motivator.
În managementul personalului, acesta teorie este utilizata în proiectarea a schemelor de stimulare.
In marketing, este utilizata în proiectarea campaniilor promoționale bazate pe interesul unui segment de piață, pentru un anumit produs.
„Ierarhia nevoilor lui Maslow” a fost numita astfel după psihologul american Abraham Harold Maslow (1908-1970), care a propus aceasta teorie in anul 1954.