Pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung și încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de căldură câștigă în popularitate, atât în rândul proprietarilor de apartamente și case, cât și în rândul celor care iau în considerare înlocuirea sistemelor de încălzire existente, indică datele unui sondaj recent GfK, inițiat de Daikin Central Europe în România și în alte opt țări din Europa Centrală și de Est (ECE).
Deși în sectorul rezidențial domină încă sistemele de încălzire pe combustibili fosili (gaze), pompele de căldură devin alegerea preferată pentru încălzirea casei din considerente legate de economia de energie sau scăderea costurilor și a impactului asupra mediului. În toate piețele analizate în sondajul comandat de Daikin Central Europe, proprietarii actuali, cât și cei care planifică în viitorul apropiat achiziția unei proprietăți, sunt de acord că merită să investească în pompe de căldură de înaltă calitate, principalele argumente invocate fiind ușor diferite de la țară la țară.
În Austria, 45 % dintre respondenți au menționat pompele de căldură ca fiind sistemul lor de încălzire preferat, deoarece sunt ecologice, asigură economie de energie și sunt ieftine, iar, în Polonia, 40 % dintre respondenții care preferă sistemele cu pompă de căldură au menționat respectarea mediului ca fiind un argument puternic pentru alegerea lor.
Principalele motive pentru care 35 % dintre respondenții din Republica Cehă ar prefera o pompă de căldură sunt economia oferită de aceasta și caracteristicile de economisire a energiei. În mod similar, și 29% dintre respondenții slovaci declară că ar alege o pompă de căldură în primul rând cu așteptarea de economii de energie și o amprentă redusă asupra mediului.
În Slovenia, prețul este un argument convingător în rândul celor 59 % dintre respondenții care preferă o pompă de căldură ca sistem de încălzire pentru viitor, arată sondajul comandat de Daikin, iar în Croația, 33 % dintre respondenți ar alege o pompă de căldură datorită prețului rezonabil și așteptărilor ca aceasta să fie ecologică.
În schimb, în România, cu toate ca 50% dintre respondenți încă au ca primă opțiune o centrală termică pe gaz, datorită accesului facil la reteaua de gaze si a prețurilor plafonate, principalul motiv pentru care ar alege o pompă de căldură este eficiența acesteia.
Preferințele sunt distribuite uniform în Ungaria, 24% dintre respondenți preferând o pompă de căldură ca soluție de încălzire datorită impactului redus asupra mediului și eficienței în materie de costuri, în timp ce 23% preferă în continuare centralele termice pe gaz datorită prețului și confortului oferit.
În Bulgaria, unde pompele de caldură aer-aer (aparate de aer condiționat) reprezintă în prezent cel mai popular sistem de încălzire și răcire, 51% ar opta tot pentru o pompă decăldură aer-aer (aparat de aer condiționat) ca sursă de încălzire, în timp ce 17% ar prefera o pompă de căldură aer-apă. Principalul motiv pentru alegerea lor este economia de energie, în cazul ambelor soluții.
O pompă de căldură este de 3-4 ori mai eficientă decât o centrală termică pe gaz
O comparație a eficienței realizată de Daikin, care implică cel mai recent produs adăugat la portofoliul extins de pompe de căldură al companiei, modelul Daikin Altherma 3 R MT, indică faptul că această pompă de căldură este de trei până la patru ori mai eficientă decât o centrală termică pe gaz sau lemne, ceea ce poate duce la o reducere semnificativă a costurilor anuale pentru încălzire.
*Calculele de mai sus se bazează pe coeficientul sezonier de performanță (SCOP) de 3,43 al pompelor de căldură, pentru condiții climatice medii, cu temperatura de ieșire agentului termic de 55°C și un randament al centralei termice pe gaz/lemne de 93%. Valoarea reală a coeficientului SCOP poate varia în funcție temperatura exterioară și cea a apei. Prin urmare, ar trebui efectuat întotdeauna un calcul mai precis al consumului anual de energie de către un specialist, de exemplu Daikin sau unul dintre partenerii săi.
Intenția de a trece la pompe de căldură
Două treimi din cele 43,6 milioane de case unifamiliale și multifamiliale din țările din Europa Centrală și de Est (ECE) au mai mult de 30 de ani vechime, fiind construite înainte de 1989, conform Observatorului UE privind stocurile de clădiri, și sunt în mare măsură ineficiente. Astfel, renovările pot fi momentul ideal pentru a înlocui și sistemele învechite de încălzire și preparare a apei calde menajere din locuințe.
Întrebați și despre momentul în care au achiziționat sistemul de încălzire existent, o treime dintre respondenții din Republica Cehă (31 %), Slovacia (31 %) și Polonia (34 %) au menționat că sistemele lor de încălzire erau deja în apartament/casă când s-au mutat. Totodată, o treime din respondenții din Croația (35%), Ungaria (27%) și Austria (31%) și-au cumpărat actualul sistem de încălzire cu mai bine de 10 ani în urmă.
De asemenea, tot o treime și dintre respondenții bulgari (32%) și români (31%), spun că au achiziționat sistemul de încălzire existent acum 2-3 ani. Procente destul de asemănătoare în ceea ce privește momentul achiziției se găsesc și în Slovenia, unde sobele cu lemne și peleți sunt cele mai răspândite sisteme de încălzire.
Intenția cea mai puternică de a trece de la centralele termice pe gaz la pompe de căldură este mai evidentă în Austria, comparativ cu Cehia și Slovacia, în timp ce în România, popularitatea pompelor de caldura este in crestere, chiar daca centralele termice pe gaz rămân în continuare soluția preferată. În Polonia, pompele de căldură se dovedesc a fi în viitor un înlocuitor puternic pentru termoficarea centralizată, iar în Croația, Slovenia și Ungaria preferința pentru pompele de căldură este în creștere, spre deosebire de Bulgaria, unde tehnologia aer-apă este cel mai puțin populară, fiind preferate pompele de caldura aer-aer.
Confortul de acasă – Exact cum îți place
Cu 1,2 milioane de pompe de căldură tip aer-apă instalate în toată Europa din 2006, Daikin este lider pe piață, o poziție pe care o consolidează, atât prin investiții în extinderea capacităților de producție, cât și prin extinderea continuă a gamei de sisteme de acest tip. De altfel, noua campanie de brand Daikin, Exact cum îți place, pune în prim plan nevoile individuale cu privire la confortul de acasă, în ceea ce privește încălzirea, răcirea, aerul curat din interior și prepararea apei calde menajere.
În calitate de furnizor de soluții totale, Daikin are o ofertă extinsă de produse, pentru toate tipurile de locuințe, și își propune să devină marca preferată pentru actualii și viitorii proprietari, atunci când aleg pompele de căldură ca sistem de climatizare. Portofoliul Daikin de soluții inovatoare pentru industria sistemelor de încălzire, ventilație, climatizare și refrigerare cuprinde:
- Aparate de aer condiționat pentru încălzire și răcire;
- Sisteme Multi Plus pentru încălzire, răcire și apă caldă menajeră;
- Pompe de căldură pentru spații de diferite dimensiuni și diferite capacități: de temperatură scăzută, de temperatură înaltă, cu sursă subterană și hibride, pentru construcții noi cât și pentru locuințe mai vechi aflare în renovare;
- Purificatoare și umidificatoare de aer, pentru aer proaspăt și curat;
- Sisteme de ventilație.
Studiul GfK privind comportamentul de cumpărare și de luare a deciziilor cu privire la sistemul de încălzire preferat al proprietarilor de case și al celor care planifică o achiziție/renovare, în viitorul apropiat, a fost desfășurat în mai 2023, pe un eșantion de 1.000 de respondenți din fiecare țară – în Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Polonia, Bulgaria, Croația, Slovenia și Ungaria. Majoritatea respondenților locuiesc în familii cu doi până la patru membri, au studii superioare și se încadrează în intervale de venituri superioare.
Vizitează www.daikin.ro și pagina Daikin Altherma 3 R MT pentru mai multe informații!