Nu toate investițiile fondurilor de investiții sunt reușite… În general acestea angajează personal calificat și analiști financiari buni care să intre în măruntaiele financiare ale unei companii înainte de cumpărare.
Nu s-a întâmplat acest lucru și în cazul Casei Rusu care azi se află în apropierea falimentului după ce era vândută în 2019 unui fond de investiții suedez cu sediul la Londra…
Am urmărit atunci o campanie de publicitate furibundă pe televiziune și online căreia nu-i vedeam rostul întrucât puține companii din provincie își permit asemenea campanii. În fapt era doar o nevoie stringentă de imagine în vederea unui deal care s-a și întâmplat. Fondul de investiții care a cumpărat mai întâi 75% din acțiuni a devenit apoi proprietar cu 100% din acțiuni iar acum micii investitori cărora fondul nu le-a garantat nimic -ca orice fond respectabil- sunt în pragul unei pierderi pe termen lung…
Casa Rusu are o experiență de aproape 30 de ani în domeniu, fiind unul dintre cei mai mari producători de mobilă la nivel național și lider la producția de PAL. Procedura concordatului preventiv este una teroretic de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și să își continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie. În baza acestei proceduri sunt suspendate de drept toate executările silite îndreptate împotriva companiei, indiferent de natura creanței, pe o perioadă de 4 luni. In acest fel firma de mobilă a familiei primarului PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu, Rus Savitar, compania care deţine brandul Casa Rusu, are datorii totale de 106 milioane lei. Viitorul e incert iar strategia companiei pare a fi una de transfer de țeapă către fondul de investiții care a preluat-o.