Situația actuală a uneia dintre industriile care aduce bani la buget în mod constant, deși trecută printr-o perioadă mai puțin fastă, este din ce în ce mai dificilă.
Anul acesta lucrurile par că se complică brusc și definitiv pentru industria de gambling din momentul modificărilor impuse de la începutul acestei luni cu privire la impozitarea câștigurilor provenite din jocurile de noroc.
Dincolo de taxele aplicate operatorilor care își desfășoară activitatea în mod legal pe teritoriul României, și jucătorii vor trebui să cotizeze mai mult la buget prin modificarea sumelor și procentelor de impozitare care abia au intrat în vigoare.
Pentru o țară membră a Uniunii Europene, aplicarea legislației în domeniu a fost făcută cu multă conștiinciozitate. Avem reglementări și legi clare care guvernează funcționarea cazinourilor în România, fie ele reprezentanțe ale unor operatori străini, fie produse autohtone, cum ar fi Vlad Cazino, de exemplu.
Totuși nu este suficient pentru că bugetul este slăbit și sursele de venituri limitate. Drept urmare, actuala Ordonanță intrată deja în vigoare pune presiune suplimentară pe părțile implicate în acest proces, mergând pe principiul dublei taxări, în contradicție cu ceea ce se aplică în alte state din jurul nostru.
Cine câștigă și cine pierde din jocul guvernanților
Deși la prima vedere pare o măsură de succes, care ar crește matematic resursele de finanțare ale statului, există voci care au sesizat riscurile și argumentele împotriva deciziilor abia aprobate sunt destul de serioase.
Practic statul colectează atât de la operatorii din industrie, prin taxele cu care aceștia sunt înregistrați, cât și de la jucători, clienții operatorilor, prin creșterea impozitelor pe câștigurile provenite din activitatea de gambling.
Această dublă taxare nu este aplicată în marea majoritate a statelor membre ale UE.
Riscurile evident sunt mari. Operatorii își pot reloca foarte simplu activitatea pe teritoriul țărilor mai înțelegătoare. Jucătorii pot accesa cazinourile online din orice altă țară. Veniturile din taxe și impozite pot suferi o scădere dramatică dacă marii operatori decid relocarea în viitorul apropiat.
Multe voci din domeniu au semnalat faptul că mare parte a țărilor europene protejează jucătorii prin aplicarea unor sisteme de taxe acceptabile. România pare a nu înțelege acest lucru și repercusiunile nu vor întârzia să apară.
O consecință negativă în cazul în care unii operatori de pe teritoriul țării noastre se vor retrage sau reloca este faptul că vor fi serios reduse veniturile din publicitate pentru televiziuni, pentru acest segment de reclame.
Efectul de domino este unul evident, dacă luăm în calcul faptul că sponsorizările din domeniul sportiv, susținătorii financiari ai unor echipe sau organizarea unor competiții cu sprijinul sponsorilor din industria de gambling ar putea suferi și ele în viitor.
Iată, deci, că lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere.
Analiza specialiștilor care au decis în această privință nu pare a fi fost una elaborată, care să reunească toate elementele importante și toate domeniile asupra cărora va exista un impact.
Pierzi, câștigi, negustor te numești
Vorba veche din popor are ceva adevăr și în situația actuală. La prima vedere, statul este în criză de soluții, de bani, de idei viabile. Multe dintre deciziile actuale par a veni din disperarea de a scoate bani din piatră seacă, fără a lua în considerare și impactul pe termen lung.
Gânduri finale
Din reacțiile imediate ale publicului și patronatului din industrie, lucrurile nu vor decurge conform planului matematic al conducătorilor. Soluții de compromis se găsesc. Variante mai atractive de acces la jocurile favorite sunt la îndemână. Riscul ca statul să piardă dintr-o afacere care aduce bani serioși la buget este destul de ridicat.
Urmărim cu interes deciziile și urmările acestor noi impozite care au intrat deja în vigoare de la data de 1 august.