După ce am trecut prin toate fazele posibile de la economia care “duduia” până la criza care a bocat aproape tot ce mişcă, încet, încet lucrurile par să fi intrat într-o parecare normalitate. Asistăm la un reset pe toate planurile: economic, politic, social şi începem să inventariem ce am avut şi cu ce am rămas. Sunt companii, manageri care au reuşit, dincolo de toate obstacolele întâmpinate, să-şi păstreze afacerile şi să reziste crizei pe o piaţă concurenţială nemiloasă.
L-am invitat, pentru a ne împărtăşi opiniile domniei sale pe teme de actualitate, pe dl. Viorel Cataramă, Preşedinte Director General al grupului de firme Elvila, unul dintre cei mai vechi oameni de afaceri din business-ului românesc.
ESTE REALĂ CREŞTEREA ECONOMICĂ?
SFIN.RO Bună ziua domnule Cataramă! Aş dori să ne spuneţi, care sunt rezultatele financiare ale grupului Elvila din ultimii 3 ani, de când, teoretic se spune că, am ieşit din criză? Cum apreciaţi mediul de business din România şi perspectivele pe care le are în acest moment un antreprenor? Cum apreciaţi relaţia mediu bancar-antreprenoriat?
V.C. Până în 2014, ca efect al crizei economice, grupul ELVILA a înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri; procentul scăderii a fost mai mare în primii ani ai crizei şi mai mic spre finalul acesteia.
2015 a fost primul an în care am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 8,5% faţă de anul 2014.
În primele 3 luni ale anului 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, s-a înregistrat o creştere cu 27%, cea mai semnificativă fiind în reţeaua de magazine din România.
În prezent, reducerea fiscalităţii şi politica creşterii salariilor aplicate de guvernul Ponta şi continuată de actualul govern, ne determină să apreciem că cifra de afaceri va creşte în continuare, ca urmare a creşterii consumului. Din punctul de vedere al relaţiei cu mediul bancar, vă pot spune că, în ceea ce ne priveşte, colaborarea este una foarte bună, noi lucrând cu aceeaşi bancă, ING Bank, încă din anul 2000.
SFIN.RO Care este percepţia dvs, asupra acestei ieşiri din criză, cât este de reală şi sănătoasă creşterea economică declarată? Mediul angajaţilor declară că această cresteere economică NU se simte în buzunarul cetăţeanului.. În buzunarul proprietarului de companie se simte această creştere economică? Firmă pe care o conduceţi a crescut ca vânzări cu un procent proporţional cu creşterea economică declarată de guvern?
V.C. Creşterea economică este reală şi se bazează, aşa cum am spus, pe reducerea fiscalităţii şi creşterea veniturilor populaţiei. Rămâne de văzut dacă în viitor cheltuielile pe care le va face statul, de la buget, vor fi meticulos gândite sau vom asista din nou la aşa-zisele „pomeni electorale” care ar putea genera o nouă criză, începând cu anul 2017. Opinia mea este că această creştere economică se simte, în primul rând, în buzunarul cetăţeanului prin creşterea veniturilor sale şi prin reducerea fiscalităţii. Creşterea cifrei de afaceri a firmelor, evident, este generată de creşterea consumului pe fondul sporului de venituri.
PARTIDELE POLITICE, STRUCTURI MAFIOTE
SFIN.RO Care este opinia dumneavoastră vis-a-vis de efectele pe care le va avea aplicarea legii dării în plată? A comunicat bine mediul bancar? Este o lege care sprijinca cazurile sociale sau speculanţii imobiliari?
V.C. Nu am studiat cu atenţie legea dării în plată. Nu este domeniul meu de activitate, nu mă ocup cu speculaţii imobiliare. Rămâne de văzut cât de benefică va fi această lege pentru economia românească atunci când va fi aplicată efectiv.
SFIN.RO DNA este într-o continuă campanie şi vedem cu toţii cazuri de corupţie la toate nivelurile. Sprijină şi confirmă ceea ce se întâmplă în anchetele DNA-conceptul lansat de dumneavoastră în momentul candidaturii la Preşedinţia României legat de CORUPŢIA GENERALIZATĂ din sânul partidelor politice?
V.C. O spun din nou, partidele politice din România sunt structuri mafiote, extrem de bine organizate şi consolidate şi iată, anchetele DNA confirmă cu prisosinţă acest lucru. Problema pentru ţara noastră este faptul că aceste partide îşi continuă activitatea pe aceeaşi linie, bătălia pentru funcţii şi favoruri a rămas aceeaşi, astfel încât DNA va mai avea din plin de lucru şi în perioada următoare.
SFIN.RO Ca antreprenor simţiţi o frână în relaţiile comerciale, în licitaţii, în procesul de derulare al operaţiunilor comerciale datorate activităţii ANAF sau DNA?
V.C. Încă dinainte de anul 2000, grupul ELVILA nu a avut şi nu are afaceri cu statul, prin urmare nu am cum să mă pronunţ în această chestiune. Pot spune că se organizează licitaţii la care participăm şi noi… Pe unele le câştigăm, pe altele le pierdem, dar oricum, ponderea licitaţiilor în cifra noastră de afaceri este nesemnificativă.
DEFRIŞĂRILE DE PĂDURI, O PARTE DIN JAFUL SISTEMATIC LA CARE A FOST SUPUSĂ ROMÂNIA
SFIN.RO Cum faceţi faţă concurenţei IKEA, Mobexpert, etc. şi care sunt atuurile dvs? Cât exportă Elvila şi care sunt perspectivele de regionalizare a activităţii ELvila? Urmăriţi o extindere în alte ţări?
V.C. Piaţa mobilei prezintă o particularitate: nicăieri în lume nu există monopol, ci mai mulţi jucători. Grupul ELVILA exportă sau comercializează, prin reţeaua proprie de magazine de pe teritoriul României, numai produse realizate în fabricile noastre. Din totalul cifrei de afaceri aproximativ jumătate o reprezintă exportul, iar cealaltă jumătate vânzările pe piaţa internă.
Deocamdată, nu urmărim deschiderea altor magazine ELVILA, în alte ţări.
SFIN.RO Ce soluţii aţi găsit pentru a veni în întâmpinarea cumpărătorului şi pentru a dinamiza şi mări volumul vânzărilor?
V.C. Am diversificat gama serviciilor pe care le oferim, am fost printre primii jucători care am introdus sistemul de vânzare a mobilei prin internet (magazin online), avem în permanenţă campanii de reduceri de preţ şi dezvoltăm segmentul vânzărilor de mobilier la comandă şi birouri.
SFIN.RO Care este opinia dvs. vis-a-vis de jaful organizat şi defrişările sălbatice ale pădurilor României?
V.C. Defrişarea sălbatică a pădurilor constituie doar o mică parte din jaful sistematic la care a fost supusă România; mai mult, aceste defrişări masive nu au determinat o scădere a preţului lemnului pentru producătorii de mobilă, ci au generat numai venituri nemeritate pentru cei care au încălcat legea.
TRADIŢIA MOBILEI ROMÂNEŞTI MERGE MAI DEPARTE
SFIN.RO Mai sunt în România specialişti, muncitori calificaţi în fabricarea mobilei, ştiut fiind că România a avut tradiţie din acest punct de vedere dar şi că, în ultimii ani, a dispărut învăţământul profesional? Mai vor tinerii să înveţe să facă mobilă?
V.C. Da, România are în acest moment specialişti, atât ingineri cât şi muncitori calificaţi în fabricarea mobilei; există şcoli de profil, iar Universitatea din Braşov pregăteşte anual excelenţi specialişti.
SFIN.RO Există în acest moment, pe piaţa mobilei din România, concurenţă neloială? Care sunt jucătorii din piaţă care practică acest tip de concurenţă?
V.C. Există multe ateliere care vând fără factură, fără TVA, care plătesc salarii la negru, dar la nivel naţional ponderea lor nu este foarte mare.
SFIN.RO În plan politic aţi fost întotdeauna apropiat de PNL.Mai sunteţi astăzi apropiat de PNL?
Cum apreciaţi activitatea partidului PNL şi evoluţia Guvernului tehnocrat?
V.C. Am fost, sunt şi voi fi întotdeauna o persoană apropiată dreptei, care va vota cu dreapta.
Consider că fuziunea PNL cu PDL a reprezentat cel mai important eveniment pe scena politică din ultimii 25 de ani; la ora actuală avem 2 partide cu largă reprezentare naţională – PSD şi PNL – astfel încât dreaptă nu mai este divizată şi nu mai este nevoită să recurgă la alianţe politice uneori nefireşti pentru a ajunge la guvernare. Guvernul Cioloş are, în opinia mea, o evoluţie bună; premierul încearcă să reducă birocraţia şi se opune tendinţelor spre pomeni electorale în acest an în care vom avea alegeri. Sper să continue pe aceeaşi linie.
SFIN.RO Pe cine pariaţi în cursa de candidat la fotoliul Primăriei Bucureşti? Pe cine vedeţi Primar?
V.C. Aştept să văd lista completă, cu toţi candidaţii, pentru a mă putea pronunţa.
SFIN.RO Vă mulţumesc!